پوسیدگی دندان یکی از مشکلاتی است که بیشتر افراد را درگیر خود کرده است. روش های متفاوتی که در رابطه با ترمیم این پوسیدگی ها و پرکردن دندان یا به انگلیسی Dental Fillings وجود دارد باعث شده است که افراد در مورد نحوه ترمیم دندان های خود دچار سردرگمی شوند. برای این که بتوانید درمان بهتری را تجربه کنید بهتر است اطلاعاتی در مورد انواع روش ها داشته باشید.

یکی از بیماری های رایج در حوزه بیماری های دهان و دندان، پوسیدگی است. پوسیدگی دندان در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. از مهم ترین عللی که باعث از بین رفتن دندان ها می شود همین پوسیدگی ها است.

برای این که بتوان از شر پوسیدگی دندان خلاص شد باید بخش پوسیده را خارج کرده و با پرکردن دندان آن را درمان کرد. برای پر کردن دندان لازم است ابتدا از روش ترمیمی موقت استفاده کرد و بعد از چند روز اگر عوارضی دیده نشد با روش ترمیم دائمی آن را جایگزین کرد.

برای پرکردن دندان باید ابتدا میکروب های که در ایجاد التهاب در پالپ نقش دارند را از بین برد. وجود التهاب در قسمت پالپ باعث فشار زیاد به عصب های دندان می شود.

ویدیو پرکردن دندان با مواد اصلی

دلیل این که درد دندان به هنگام خوابیدن بیشتر می شود هم به همین عامل مربوط است چرا که به هنگام دراز کشیدن فشار داخلی ناشی از پالپ بیشتر می شود و درد را بیشتر می کند.

مراحل عصب کشی و پرکردن دندان در 5 مرحله که به صورت زیر است صورت می گیرد:

  1. در مرحله ی اول پرکردن دندان، دندانپزشک با استفاده از آمپول بی حسی محل دندان مورد نظر را بی حس می کند.
  2. در مرحله ی بعدی به وسیله ی دریل مخصوص دندانپزشکی پوسیدگی های موجود را خارج می کنند.
  3. برای این که در هنگام پر کردن دندان مواد به خوبی روی دندان بچسبد ژل اچینگ را که یک ژل اسیدی است روی دندان می زنند.
  4. در این مرحله با توجه به این که کدام دندان را پر می کنند از مواد مناسب با آن دندان استفاده می کنند و با آن دندان را پر می کنند.
  5. در مرحله ی آخر پس از قرار دادن مواد بر روی دندان از پولیش استفاده می کنند تا دندان پر شده درخشندگی داشته باشد.

پرکردن دندان با مواد مخصوص

پرکردن دندان با مواد مختلف چگونه انجام می شود

مواد مورد استفاده در پرکردن دندان
برای پر کردن دندان مواد مختلفی وجود دارد که با توجه به شرایط می توان از هر کدام از آن ها استفاده کرد. در ادامه انواع مواد مختلف را معرفی می کنیم:

  • آمالگام: این ماده از مواد قدیمی برای پر کردن دندان به شمار می آید. آمالگام با داشتن رنگ نقره ای به راحتی از سایر مواد شناخته می شود. امروزه پزشکان از این ماده به دلیل وجود جیوه در ساختار آن که ماده ای سمی است و می تواند برای سلامتی مضر باشد،کمتر استفاده می کنند.
  • کامپوزیت: ظاهر کامپوزیت ها مانند دندان طبیعی است و هنگام استفاده از آن نیازی به تراشیدن قسمت سالم برای چسباندن به دندان نیست. این ماده به دلیل این که دچار خوردگی نمی شود می تواند گزینه ی مناسبی برای پر کردن دندان باشد. این روش برای رفع پوسیدگی های کوچک مناسب است و به دلیل هزینه ی بالاتر نسبت به آمالگام برای رفع پوسیدگی های بزرگ مناسب نیست.
  • سرامیک: این ماده نسبت به دو ماده قبلی به دندان نمی چسبد. سرامیک به دلیل شباهت به دندان طبیعی برای پرکردن دندان گزینه ی مناسبی است. در هنگام پر کردن دندان با سرامیک به دلیل حجیم بودن آن باید مقدار بیشتری از قسمت دندان سالم را تراشید. سرامیک نسبت به کامپوزیت و آمالگام گران تر است.
  • طلا: همان طور که ممکن است حدس زده باشید هزینه پر کردن دندان با طلا بسیار بالا است و از این ماده زمانی که بخواهیم مقاومت و استحکام بالایی ایجاد کنیم، استفاده می شود. این ماده در برابر خوردگی مقاوم است و اجازه نمی دهد باکتری و ذرات غذا در پوسیدگی دندان نفوذ کند.
  • گلاس آینومر: این ماده رنگی شبیه به رنگ دندان دارد و به راحتی به دندان می چسبد. به دلیل ظاهر طبیعی از این ماده در پر کردن دندان استفاده زیادی می شود. این ماده به آرامی و با گذشت زمان در محل پوسیدگی و در زیر پر کردگی آزاد می شود.

اهمیت پرکردن دندان چیست

گاهی در پرکردن دندان این موضوع اهمیت می یابد که پر کردن دندان با مواد سفید بهتر است یا سیاه؟ ماده سفید همان کامپوزیت و ماده سیاه همان آمالگام است که این دو ماده در دندانپزشکی کاربرد بیشتری دارند.

پرکردن دندان با مواد سفید هر روزه در حال تغییر و تحول است و هر روزه متخصصان این حوزه در تلاشند تا مواد بهتر با خواص بهتر را تولید کنند. با توجه به این پیشرفت ها و بهبود در چسبندگی کامپوزیت ها در سال های اخیر دندانپزشکان به جای استفاده از مواد سیاه از آن استفاده می کنند.

زمانی که یکی از دندان های جلو که در معرض دید قرار می گیرند نیاز به ترمیم داشته باشند بهتر است از مواد سفید استفاده شود. این مواد به دلیل استحکام بالایی که دارند در ترمیم دندان های آسیا نقش مهمی دارند.

زمانی که برای پر کردن دندان به عصب کشی نیاز باشد دندانپزشک بعد از ترمیم، دندان را روکش می کند. به همین دلیل در چنین مواقعی حتی اگر دندان در معرض دید باشد از ماده سیاه یا همان آمالگام استفاده می شود.

ماده سیاه به دلیل مقاومت بالا، پوسیدگی کم، دوام بالا و قیمت پایین تر نسبت به ماده سفید کاربرد بیشتری در دندانپزشکی دارد. البته باید به این نکته هم توجه کرد که ماده سیاه فاقد چسبندگی است و برای قرار گرفتن آن روی دندان، باید دندان را به مقدار زیادی تراش داد.

اهمیت پر کردن دندان

آیا پرکردن دندان با ماده سیاه عوارض دارد

عوارض پرکردن دندان
معمولا پر کردن دندان عوارض خاصی را ایجاد نمی کند. اما گاهی ممکن است در طول دوره درمان و در زمان بهبودی مشکلاتی رخ دهد. عوارض پرکردن دندان می تواند یکی از گزینه های زیر باشد:

  • گاهی بر اثر داروی بی حسی ممکن است حساسیت هایی در فرد ایجاد شود و یا به عصب و رگ های خونی آسیب برسد.
  • در بعضی مواقع در فرایند پر کردن دندان ممکن است دهان فرد رخمی شود یا حتی به دندان های دیگر هم صدمه وارد شود.
  • عارضه دیگر که در هنگام پر کردن دندان امکان دارد به وجود آید، گسترش حفره در اطراف پر کردگی می باشد.
  • در اثر پر کردن دندان امکان به وجود آمدن حساسیت به گرما و سرما در دندان وجود دارد.

رفع پوسیدگی با پرکردن دندان چگونه است

برای جلوگیری از عوارض به وجود آمده باید به مراقبت بعد از پرکردن دندان توجه زیادی داشت. بعد از پر کردن دندان باید تا چند روز در مورد سبک زندگی و رژیم غذایی طبق دستور دندانپزشک عمل کرد.

تا دو روز باید به هنگام خوردن غذا از سمت دیگر دهان استفاده کرد و تا سه روز از خوردن مواد سخت مانند ته دیگ، خیار، تخمه، و … خودداری کرد.

اگر برای پر کردن دندان از کامپوزیت استفاده شده باشد باید 3 یا 4 روز از مواد خوراکی مانند نوشابه، قهوه، نسکافه، پفک و … که باعث تیرگی دندان می شود، خودداری کرد.

بعد از تمام شدن کار پر کردن دندان برای کم شدن درد ناشی از پر کردن می توان با نظر پزشک از مسکن استفاده کرد ولی نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک نیست.

بعد از پر کردن دندان می توان از مسواک به راحتی استفاده کرد و برای استفاده از آن منعی وجود ندارد. امکان دارد به مدت دو ماه پس از پرکردن دندان به مواد غذایی سرد و گرم حساسیت نشان دهد که این امر طبیعی است اما اگر این حساسیت بیشتر از دو ماه طول بکشد باید با پزشک مشورت کرد.

بعد از ترمیم دندان امکان دارد با عدم رعایت نکات بهداشتی دندان دچار پوسیدگی های ثانویه شود پس باید بعد از پر کردن دندان نکات بهداشتی مربوط به آن را رعایت کرد.

پرکردن دندان کودکان

پرکردن دندان کودکان

پرکردن دندان با لیزر
گاهی برای پر کردن دندان از لیزر ها با اشعه های مشخص شده استفاده می کنند. این روش کاملا از لحاظ علمی تایید شده است. با استفاده از این روش بافت دندان تغییر می کند و عملیات ضدعفونی شدن دندان انجام می گیرد.

از این روش برای درمان ریشه دندان های پوسیده استفاده می شود و به دلیل آسیب نرساندن به بافت دندان جایگزین روش های قدیمی شده است. در پر کردن دندان با این روش، لیزر با استفاده از انرژی نور سطح دندان را باز می کند و از این طریق راه دسترسی به ریشه دندان را باز می کند و مکان های پوسیده شده را ضدعفونی می کند و بعد از آن از طریق شکل دادن به کانال ریشه دندان را پر می کند.

استفاده از لیزر برای تمیز کردن ریشه بسیار کارامدتر از برداشتن بافت دندانی عمل می کند. در استفاده از لیزر برای پر کردن دندان نیاز کمتری به استفاده از بی حسی وجود دارد و خون ریزی های ناشی از جراحی کمتر می شود هم چنین با استفاده از این روش عفونت دندان و التهاب لثه که معمولا بعد از جراحی به وجود می آید کاهش می یابد.

پر کردن دندان با لیزر باکتری ها را با دقت بالاتری از بین می برد و آسیبی که به ساختار دندان وارد می کند کمتر است. البته استفاده از لیزر در این مورد هم می تواند عوارضی داشته باشد.

یکی از این عوارض این است که چون لیزر از نور استفاده می کند مانند یک خط مستقیم عمل می کند اما کانال ریشه دندان مستقیم نیست و دارای انحنا است.

به همین دلیل شاید لیزر نتواند تمام این منحنی ها را پوشش دهد. عارضه دیگری که در اثر پر کردن دندان با لیزر ممکن است ایجاد شود در رابطه با آسیب رسیدن به کانال ریشه است.

به هنگام استفاده از لیزر چون مدت زمان برخورد آن با دندان طولانی است باعث بالا رفتن دما می شود و همین عامل باعث آسیب رسیدن به کانال می شود.

پرکردن دندان جلو

پرکردن دندان جلو

قیمت پر کردن دندان
قیمتی که برای پرکردن دندان در نظر گرفته شده است با توجه به موادی که استفاده می شود متفاوت است. گاهی پوسیدگی دندان به گونه ای است که هنوز به ریشه دندان نرسیده است.

در این صورت نیازی به عصب کشی نیست و با تراشیدن محل پوسیدگی دندان را با یکی از موادی که در بالا اشاره شد پر می کنند. معمولا تعرفه پر کردن دندان از 100000 تومان تا چند میلیون متغیر است و این هزینه جدا از هزینه های مربوط به ویزیت، تصویر برداری و عصب کشی است.

در مورد هزینه های پر کردن دندان می توان، پر کردن با کامپوزیت ها را مثال زد. کامپوزیت ها در دو نوع کامپوزیت سلف کیور یا ترمیم اچ شیمیایی و کامپوزیت لایت کیور یا ترمیم اچ نوری وجود دارند.

لازم است، برای این که بتوانید هزینه پر کردن دندان با کامپوزیت را محاسبه کنید قیمت هر واحد از کامپوزیت ها را بدانید. طبیعی است که هر چه میزان پوسیدگی در دندان بیشتر باشد مقدار مواد لازم برای ترمیم آن افزایش می یابد و در نتیجه هزینه بیشتری هم دربرمی گیرد.

طبق آخرین نرخ دندانپزشکی قیمت پر کردن دندان به روش کامپوزیت به شرح زیر است:

  • ترمیم اچ شیمیایی یک سطحی در حدود 93000 تومان می باشد.
  • ترمیم اچ شیمیایی دو سطحی در حدود 111000 تومان می باشد.
  • ترمیم اچ شیمیایی سه سطحی در حدود 126000 تومان می باشد.
  • ترمیم اچ نوری یک سطحی در حدود 114000 تومان می باشد.
  • ترمیم اچ نوری دو سطحی در حدود 152000 تومان می باشد.
  • ترمیم اچ نوری سه سطحی در حدود 184000 تومان می باشد.

هزینه پرکردن دندان-رایا دنتال کلینیک

هزینه پرکردن دندان

برای این که بتوانید با استفاده از جدول تعرفه ها انتخاب درستی داشته باشید شاید بهتر باشد با روش پر کردن دندان با اچ نوری و اچ شیمیایی آشنا شوید. کامپوزیت سلف کیور بدون استفاده از وسیله خاصی سفت می شوند اما برای سفت کردن کامپوزیت لایت کیور از نور استفاده می کنند.

کامپوزیت لایت کیور نسبت به سلف کیور دارای دوام و استحکام بیشتری است و به همین دلیل هزینه آن بیشتر است. امروزه سایت های زیادی وجود دارد که با ارائه فیلم ترمیم دندان می توانند اطلاعات کامل و دقیق در مورد نحوه عصب کشی و پر کردن دندان را در اختیار شما قرار دهند.

با استفاده از این فیلم ها و شناخت مواد و روش های ترمیم دندان و مشورت با دندانپزشک می توانید به بهترین درمان در رابطه با پوسیدگی های موجود در دندان خود برسید.

در نهایت با انجام مرتب معاینات پزشکی و رعایت بهداشت دهان و دندان اعم از مسواک زدن و استفاده از فلورایدهای بهداشتی می توانید از پوسیدگی دندان های خود جلوگیری کنید و هم چنین این نکته را هم در نظر بگیرید که پس از پر کردن دندان پوسیده هم باید تمام این موارد را با دقت بیشتر رعایت کنید.

پرکردن دندانFilling teeth
ترمیم دندانDental restorations

https://dental.tufts.edu

ممنون که تا اینجا با ما همراه بودید. ضمنا اگر سوالی در ارتباط با موضوعات مطرح شده و یا هر موضوعی در این زمینه دارید، بدون خجالت از ما بپرسید. کارشناسان ما همیشه و 24 ساعت شبانه روز در دسترس و خدمت شما هستند. کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی رایا

02188203045