بخشی از بیماران کلینیک های دندان پزشکی را افراد مبتلا به بیماری های مغز و اعصاب تشکیل می دهند و در میان این مبتلایان هم، ابتلا به بیماری صرع و حملات ناشی از آن ، از نظر شیوع ، بعد از سوانح عروقی مغز قرار دارد. متاسفانه بعضا مشاهده می شود که برخی از دندان پزشکان به دلیل خطرات احتمالی ناشی از حملات تشنجی و بطور کلی عدم اطلاع کافی از این بیماری ، از دادن خدمات لازم ، کوتاهی کرده و به بهانه های مختلف این بیماران را رد می کنند. اگرچه ممکن است برخی مراکز خاص برای دادن خدمات به این بیماران وجود داشته باشد ولی تاثیرات سوء روحی روانی این گونه برخورد ها بر بیمار ، به مراتب بیشتر از آن حدی است که تصور می­شود، به عبارت واضح تر چنین برخوردهای باعث ایجاد روحیه خود کم بینی، شرمندگی، منفعل شدن ،طرد شدن از اجتماع ، احساس حقارت ، گوشه گیری و بسیاری از مشکلات روانی دیگر می­شود . شکی نیست که بروز چنین مشکلاتی نه تنها باعث تاخیر در بهبودی بیمار می شود بلکه موجب عدم توجه بیمار به بهداشت دهان و دندان گردیده و موجبات مشکلات بیشتر را فراهم می­کند.

در این خصوص کلینیک دندان پزشکی رایا با داشتن مجرب ترین متخصصین دندان پزشکی تحت نظارت متخصصین بیهوشی بهترین خدمات دندان پزشکی را برای بیماران مبتلا به صرع ارائه می دهد، تا هم این بیماران در کمال آرامش و احترام از خدمات دندان پزشکی بهره مند شوند و هم بهترین خدمات دندان پزشکی تحت مراقبت های مد نظر در خصوص این بیماران برای آنها ارائه شود.

در خصوص این مراقبت ها و لزوم اجراء آنها که در کلینیک دندان پزشکی رایا مد نظر قرار  گرفته است، در ادامه توضیحاتی آورده خواهد شد.

تدابیر دندان پزشکی بیماران مبتلا به صرع :

بطور کلی قبل از انجام هرگونه درمان ، شناسایی بیمار، خصوصا بیماران مصروع، از اهمیت ویژه ای برخوردار است این شناسایی با گرفتن تاریخچه پزشکی و بحث درباره اعضاء خانواده بیمار یا حتی گرفتن اطلاعات از نزدیکان و دوستان همراه بیمار آغاز می شود .

پس اولین قدم در جلوگیری از بروز حملات تشنجی ، شناخت کامل بیمار و متعاقب آن انجام اعمال پیشگیری کننده (در صورت لزوم) واجب است و در صورت بروز حمله، نحوه برخورد و درمان را پیش روی خواهیم داشت . برای شناسایی بیمار تهیه پرسشنامه ای که حاوی سوالات در خصوص بیماریش باشد تا حدود زیادی به عمل کننده و دستیارش کمک خواهد کرد.

پس از تهیه پرسش  نامه و گرفتن اطلاعات مربوط به بیماری مانند وضعیت فعلی بیماری فرد ، تعداد دفعات تشنج ، تاریخ آخرین تشنج و اینکه آیا بیماری شخص کنترل شده است یا نه ، باید موارد زیر در نظر گرفته شود:

الف ) مشورت با پزشک معالج بیمار:

نکته ای که ذکر آن مهم است این است که در مورد بیماران مصروعی که کوچکترین شکی در مورد عدم کنترل کامل تشنجات احساس می شود یا اینکه بر طبق نظر پزشک حملات بیمار به طور جزئی کنترل شده است باید جهت انجام اعمال دندان پزشکی با مشورت پزشک معالج ، به بیمار داروی ضد تشنج اضافی یا دارو های مسکن داده شود .

ب) در نظر داشتن اثرات جانبی و سمی داروهای ضد تشنج با دارویی که بیمار مصرف می کند

برای مثال افرادی که اسیدوالپوریک مصرف می کنند امکان وجود خونریزی های خود به خود (خونریزی از بینی) پخش­های متعدد و اختلال در تجمع پلاکتی (مشابه ائرآسپرین) در آنها بالاست ، بیماران مصرف کننده این قبیل داروها باید قبل از انجام هر نوع درمان دندانپزشکی (خصوصا زمانی که نیاز به جراحی بافت نرم است ) آزمایش RT و شمارش پلاکتی انجام دهند و در صورت بالا بودن زمان خونریزی مشورت با پزشک توصیه می شود .

نکته دیگری که ذکرآن ضروری است این است که مهار کننده های منو آمینواکسیداز با داروهایی که در دندانپزشکی استفاده می شود و متابولیسم کبدی دارد، تداخل کرده و باعث اثر طولانی تر دارو های دپرس کننده ، سیستم عصبی مرکزی نظیر بی هوش کننده های عمومی ، مسکن ها ، آنتی هیستامین ها و آنتی کلینرژیک ها (نظیر آتروپین واسکاپولامین) می شود.

ملاحضات اولیه دندان پزشکی بیماران مبتلا به صرع

همیشه وجود استرس های روانی و خستگی امکان بروز حملات را در بیماران مبتلا به صرع افزایش می دهد لذا در این بیماران استفاده از آرام بخش ها از راه دهان با افزایش میزان داروی ضد تشنج توصیه می شود . در این افراد نباید از آرام بخش های قوی استفاده شود زیرا ممکن است باعث بروز هیپوکسی شده و ظهور حملات را تشدید کند، مصرف الکل در این بیماران کنتراندیکاسیون دارد زیرا فرد مستعد بروز حملات می شود بطوری که بیشترین امکان وقوع حملات طی ۷ تا ۴۷ ساعت بعد از مصرف مشروبات الکلی است و اکثر حملاتی که روی می دهد از نوع گراندمال (صرع بزرگ) است . در هر صورت برای این قبیل بیماران حتی انجام کارهای اورژانس هم نیاز به ملاحظاتی خاص در حین درمان و بعد از آن دارد. بنابراین افراد مبتلا به صرعی که اخیرا  الکل مصرف کرده اند نباید تحت درمان های دندان پزشکی قرار گیرند. بدیهی است که دندان پزشک هم نباید استفاده از الکل را به عنوان ماده آرام بخش برای بیماران مبتلا به صرع تجویز کند.

ملاحضات ثانویه دندان پزشکی بیماران مبتلا به صرع

علیرغم در نظر داشتن ملاحظات اولیه و پیشگیری های مناسب ( یا عدم رعایت آنها! ) توسط دندان پزشک و بیمار همیشه این امکان وجود دارد که حمله تشنجی روی دهد لذا دندان پزشک و پرسنل او باید آمادگی لازم را جهت اتخاذ تدابیر لازم مورد توجه قرار دهند تا از صدمه به بیمار یا احیانا از مرگ وی جلوگیری شود. برای اینکه تصمیم گیری در مورد نحوه اجرای تدابیر لازم ، سریعتر و را حت تر باشد در هر نوع حمله ای لازم است ملاحظات خاص آن حمله به مورد اجراء گذاشته شود تا از اتلاف وقت و بیهوده کاری ها جلوگیری شود .

ممنون که تا اینجا با ما همراه بودید. ضمنا اگر سوالی در ارتباط با موضوعات مطرح شده و یا هر موضوعی در این زمینه دارید، بدون خجالت از ما بپرسید. کارشناسان ما همیشه و 24 ساعت شبانه روز در دسترس و خدمت شما هستند. کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی رایا

02188203045