در طول زندگی ، ممکن است به دلایل مختلفی از جمله سبک زندگی ، مشکلات ارثی و هورمونی ، یا ژنتیک ، آسیب هایی به لثه وارد شود که علاوه بر تغییر شکل ظاهری ، همراه با درد باشد که قطعا بیماری های لثه ، آسیب به دندان ها را در پی خواهد داشت . در مواردی که شدت این تغییرات و درد بیش از حد باشد تنها چاره ، جراحی لثه است .

آسیب های ناشی از بیماری لثه چیست ؟

چنانچه لثه فرد مشکلاتی پیدا بکند از جمله پیامدهای آن می تواند لق شدن دندان ها ، حساس شدن آنها ، پوسیدگی دندان  و تحلیل بافت استخوان باشد . در این موارد بیمار برای جلوگیری از آسیب های بیشتر باید به جراحی لثه روی آورد . اما معمولا افراد جراحی لثه را به تعویق می اندازند و در نهایت که چاره ای جز جراحی ندارند آن را می پذیرند این یکی از اشتباهات بزرگ ناشی از اهمال بیماران است که موجب پیشرفت بیماری شده و همچنین از بین رفتن دندان ها یا ضعیف شدن آنها را در پی خواهد داشت لذا توصیه می شود که حتما در صورتی که دندانپزشک جراحی لثه را تجویز نمود در قبول و انجام آن سستی ننمایید.

اقدامات ضروری قبل از جراحی لثه چیست ؟

دندانپزشک متبحر و متخصص قبل از اقدام به جراحی لثه ، ابتدا باید بررسی کند که این جراحی برای بیمار خطری نداشته باشد و بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت و به این منظور او ابتدا سابقه پزشکی بیمار را بررسی نموده و بر اساس آزمایشات مشخصی از وضعیت کلی او آگاه می شود تا بتواند با اقدامات مناسب کمترین خطر را برای او ایجاد نماید .

مرحله بعد معاینه دقیق وضعیت دهان و دندان و فک مراجعه کننده است و باید اطمینان حاصل شود که هر گونه عفونت ، آبسه و عوامل تهدید کننده دیگری برای سلامت فرد وجود ندارد.

انواع جراحی لثه :

یکی از انواع متداول جراحی لثه ، فلاپ لثه نام دارد ، و مورد کاربرد آن زمان هایی است که جرم روی لثه افزایش یافته باشد و نیاز باشد تا با جا کردن لثه از دندان به جرمگیری لثه و دندان پرداخته شود .

فلاپ لثه علاوه بر این گاهی برای از بین بردن بافت اضافی لثه که بر روی دندان ها قرار گرفت هاست استفاده می شود .

جراحی دیگر لثه ، ترمیم پلاستیک لثه است که در واقع پیوند لثه از طریق سقف دهان است و موارد ضرروت آن زمانی است که پوشش لثه بر روی دندان کم شده باشد و به نوعی از روی دندان ها به سوی عقب رفته باشد که پیامدهای خطرناکی برای سلامتی دارد و بر روی زیبایی ظاهری نیز به شدت اثرگذار است.

برای درمان این مشکل جراح ناچار است لثه ها را به سمت بیرون برگرداند تا باکتری هایی را که موجب این مشکل شده اند خارج کرده و سپس از استخوان های پیوندی ، یا پروتئین و غشای بافت لثه ( یا ترکیب هر سه) به لثه اضافه کند تا بافت آن دوباره تشکیل شود و محکم به دندان فرد بیمار بچسبد.

یکی از مهمترین جراحی هایی که در خصوص لثه صورت می گید پیوند لثه می باشد . مورد استفاده این روش زمانی است که لثه تحلیل رفته و موجب لق شدن و کاهش استقامت دندان ها شده است و در مواردی که بیماری شدت یابد حتی دندان فرد بیمار می افتد . این بیماری از حساسیت زیادی برخوردار است و آسیب های جدی ای برای دندان و دهان در پی دارد .

در این روش درمانی دندانپزشک و جراح بخشی از قسمت های دیگر بافت دهان را برای پیوند به لثه استفاده می کنند.

این درمان به نوعی جراحی زیبایی نیز محسوب می شود زیرا با کمک این فرآیند قسمت هایی از لثه که از بین رفته و موجب شده ریشه دندان ها نمایان شود را می پوشاند و ترمیم می کند .

نوع دیگری از جراحی ، جراحی لیفت لثه است که برای افرادی کاربرد دارد که در زمان خندیدن میزانی بیش از حالت عادی از لثه آنان دیده می شود و در واقع بخش زیادی از دندانهایشان توسط لثه ها پوشانده شده است برای رفع این مشکل بخشی از لثه را برش می دهند تا کمی کوتاهتر شود و بخش بیشتری از دندان نمایان شود . این روش جراحی نیز در شاخه جراحی های زیبایی دهان و دندان قرار می گیرد .

جراحی با لیزر چگونه است ؟

به انواع ذکر شده در بالا  دقیقا میتوان واژه جراحی را اطلاق کرد چرا که در روش های بالا جراح کار خود را با چاقوی مخصوص جراحی انجام می دهد اما امروز لیزر بسیاری از مشکلات جراحی سنتی را برطرف نموده است

در جراحی سنتی عمدتا خونریزی و درد زیاد از پیامدهای جراحی است و مراقبت های بیمار طی دوران درمان بسیار حساس و زیاد است . از مزایای جراحی با لیزر کاهش درد و نارحتی است . و همچنین این لیزر کاملا ایمن و بی خطر است .

در درمان با لیزر یک اشعه ای از نور به بافتی که نیاز به تغییر دارد تابانده می شود که با تخصص و مهارت بالای یک متخصص میتواند در امر جراحی لثه بسیار اثر گذار باشد . فردی که اقدام به این روش می کند باید آموزش های تخصصی در خصوص این حوزه دیده باشد .از جمله موارد بسیار حساس در استفاده از لیزر به کارگیری طول موج دقیق و مورد نیاز است .

با تماشای ویدئوی زیر با جراحی لثه بیشتر آشنا خواهید شد